top of page

Onze diensten

Snel, veilig en degelijk werk.

Image by Михаил Павленко

Aanplanten

De juiste boom op de juiste plaats, voor maximaal genot.

Het planten van een boom is niet zo moeilijk, maar toch loopt het vaak fout. In de eerste plaats bij de boomsoort. Het is belangrijk om reeds van bij de aanplant rekening te houden met de beschikbare ruimte in uw tuin. Een fijne maar kleine stadstuin? Dan zal een kastanje al snel niet meer passen. Samen met u bekijken we welke boom aan uw wensen en mogelijkheden voldoet.
Daarnaast is het aanplanten zelf vaak een pijnpunt. Zeker niet te diep, en met voldoende ruimte rond de kluit om wortels te laten groeien. Ook de bodemsoort is van belang.

Vellen van bomen

Van op de grond of al klimmend, we krijgen elke boom naar beneden.

Bomen vellen proberen we zoveel mogelijk te vermijden. Als het dan toch noodzakelijk is, kunnen we de boom snel en veilig verwijderen. Met behulp van afvangtechnieken kunnen we te kruin en de stam naar beneden brengen zonder schade te berokkenen aan uw tuin. 
Waar dit mogelijk is voeren we een ecologische velling uit, waarbij de stam tot op zo'n 5 meter hoogte blijft staan. Dit vormt een bijzonder interessante habitat voor allerlei dieren en organismen. 
Hoewel we steeds doordacht en veilig te werk gaan, zijn we uiteraard goed verzekerd voor mogelijke schadegevallen.

17852402699553865.jpg
DSC_0896_edited.jpg

Snoeiwerken

Snoeien op de juiste manier, op het juiste moment.

Snoeiwerken voeren we in het algemeen in de zomerperiode uit, aangezien de boom dan actief is en de snoeiwonden kan gaan afgrendelen. Elke situatie is anders, maar de meeste snoeiwerken worden al klimmend gedaan zodat we elk deel van uw boom kunnen bereiken en goeie keuzes kunnen maken.
Snoeien kan om boomtechnische redenen, wanneer bijvoorbeeld de kruin te zwaar wordt belast en dit het risico op takbreuk verhoogt. Ook voor praktische redenen, zoals vrije doorgang onder de kruin of zelfs voor esthetische overwegingen.
Wat niet onder snoeien valt is het toppen van een boom. Dit gaan we nooit doen aangezien het bijzonder nefast is voor de boom en op termijn alleen bijkomende en grotere problemen creëert. 

(Her-)knotten

Knotbomen moeten regelmatig herknot worden om ze in stand te houden.

Bomen herknotten is vaak een heel werk, dat de nodige ervaring en het gepaste materiaal vereist. Werken met een kettingzaag lijkt vaak simpel, maar toch gebeuren er bijzonder veel ongelukken mee. Naast enkele opleidingen rond veilig gebruik van een kettingzaag hebben we ook de nodige bescherming aan, om het risico op verwondingen zo klein mogelijk te maken.
Daarom is het vaak beter om het knotten van uw bomen aan ons over te laten, zo verlopen de werken snel, correct en veilig.

17850185534511837_edited.jpg
bomen-planten-winter-onze-natuur.jpg

Standplaatsverbetering

Vaak zit de oorzaak van het probleem onder de grond.

Bomen zitten voor een goed deel ondergronds. Ze halen er voeding, vocht en zuurstof. Wanneer de conditie van een boom achteruit gaat is het vaak zo dat de oorzaak onder de grond zit. Misschien heeft u enkele maanden/jaren geleden uw gazon heraangelegd? Of graafwerken uitgevoerd? Met zwaar materieel rond de boom gereden? Het niveau van de grond wat verhoogd?
Het zijn allemaal vaak voorkomende ingrepen die er op termijn voor zorgen dat de boom onder stress komt te staan. Het is niet moeilijk om je in te beelden dat wanneer men de wortels beschadigd of verstikt, dit nefast is voor de boom. 
Gelukkig kunnen we, als we er vroeg genoeg bij zijn, met enkele technieken de standplaats van de boom verbeteren. Zo kan de boom zijn wortelgestel weer benutten en uitbreiden, wat in tijden van droogte essentieel is.
Tip: Leg geen verharding of gazon tot tegen uw boom. Laat rond de stam een zo groot mogelijke ruimte (zo groot als de kruin als dat kan), waar er wat beplanting is en de blaadjes weer tot voedingstoffen kunnen vergaan en er zo een natuurlijke kringloop ontstaat, net als in het bos.

Kroonverankering

Risico op takbreuk verkleinen met behulp van een kroonverankering.

Hoewel bomen bijzonder sterk zijn, bestaat het risico op breuk altijd. Door een slechte aanhechting van een gesteltak is dit risico een pak groter, en is het belangrijk om door snoei en waar nodig een verankering het risico op breuk en schade aan de boom en omgeving te verkleinen. Bij een dynamische kroonverankering wordt de bewegingsruimte van de gesteltak in kwestie beperkt, waardoor deze bij windvlagen wordt ondersteunt door de rest van de kruin. Mocht de zwakkere tak toch breken, dan wordt die door de verankering bij de boom gehouden, waardoor schade aan de omgeving wordt voorkomen.
Visueel vallen deze verankeringen niet op, en de plaatsing is zeer boomvriendelijk.

obj_4238.jpg
Image by Hannes

Tof in den hof

Kleine ingrepen met een grote impact.

Had u graag uw tuin wat creatiever gemaakt? Een unieke constructie in of rond uw boom? Of juist interessanter voor de bijtjes? Samen met u kijken we graag hoe we van uw tuin een compleet plaatje maken, waar u én de natuur bij gebaat zijn.

bottom of page